Hästjuridik

Ridsporten är en stor idrottsrörelse i det svenska samhället. Sporten utövas av såväl ung som gammal och det finns i dag ca 300 000 hästar runt om i Sverige och intresse för häst verkar bara öka. Tävlingsmässigt har svenska hästar, ryttare och kuskar varit framgångsrika.

Flertalet ridskolor har vuxit upp och därmed har bredden för sporten kraftigt ökat. Det har skett en ökning av funktionshindrande som rider och det bland annat på grund av att hästen har en stor inverkan på oss människor både mentalt, socialt och fysiskt.

Både att köpa och sälja häst omfattas av ett stort ansvar och kräver en hel del kunskaper. Ett köpekontrakt är att rekommendera. Både köpare och säljare bör vara uppmärksamma på vad som ska stå i köpekontraktet, undvik handslagsmetoden!

En annan mycket viktig del inför köpet är veterinärbesiktning. Efter köpet kanske det har uppkommit något fel på hästen som är väsentligt för köparen vilket i sin tur kan leda till att denne reklamerar köpet och få köpet hävt.

De frågor som kan uppkomma i tvist om hästköp har i sammanhanget en viktig betydelse för att fastställa vilken lag som skall tillämpas vid tvisten. Hästen benämns såsom en lös sak i svensk rätt.

Konsumentköplagen ( 1990:932 )
1§ Denna lag gäller köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till konsument.

Konsumentköplagen gäller även om säljaren är privatperson såsom (tränare hästhandlare ect.) och förmedlar hästköpet till en annan privatperson. Både näringsidkaren och säljaren blir då ansvariga solidariskt gentemot köparen. Av allmänna regler torde följa att näringsidkaren normalt har regressrätt mot säljaren.

Köplagen ( 1990:931 )
1§ Denna lag gäller för lös egendom.

Köplagen reglerar köp och försäljning av häst då konsumentköplagen inte är tillämplig.